mandag 2. november 2009

Irak

Irak har vært i mye krig de siste 30 årene de bla vært i krig med Kuwait og Iran. Folket i Irak er lei av krig, bare i krigen mellom Iran og Irak døde 400 000 mennesker, både sivile og militær. Irak har mye utenlandsgjeld som følge av krigene Saddam Hussein har dratt landet inn i. Statsministeren i Irak har ikke greid å samle landet helt, sunnier og sjiaer er uenige om hvordan landet skal styres. USA har interesser for oljen som ligger i Irak, mange mener dette kan være et problem som gjør til at USA ikke vil trekke ut sine styrker ut av Irak.


Konflikten i Irak går ut på dette:
I 2005 var det valg av regjering. Det var bare et lite problem. Sunniene boikottet valget, noe som gjorde at både kurderne og sjiaene fikk mange representanter i den nye regjeringen. Til tross for at nye styresmakter er innsatt, preges landet av kaos og borgerkrig. Stabilisering lar vente på seg, og motstanden mot amerikanske soldater er økende. Dette skyldes blant annet at de amerikanske styrkene ikke har klart å skape sikkerhet i landet, og at befolkningen ikke får dekket sine grunnleggende behov. Fremdeles er ikke befolkningen sikret regelmessig tilførsel av vann og elektrisitet, som de hadde før invasjonen. Motstanden økte også etter avsløringene om at USAs soldater mishandlet irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.
Løsning:
Jeg mener at en løsning på konflikten i Irak kun er mulig hvis befolkningen i Irak får dekket alle nødvendige behov. Noe som de mangler i dag.  Får å få det mener jeg at de amerikanske strykene bør trekke seg ut av Irak. Etterpå bør det det opprettes likestilling mellom de forskjellige grupperingene i landet og sikkerhet.
Konsekvenser:
Konsekvensene av konflikten i Irak er at mange tusen mennesker blir drept hver eneste dag. Det vil heller ikke komme noen utvikling i landet hvis det ikke blir gjort noe med denne konflikten.
Historie:
Irak ble først selvstendig i 1932. Monarkiet og kongen ble avskaffet i et blodig militærkupp i 1958, og Den irakiske republikk ble opprettet. Baath-partiet tok makten i 1968,samtidig som landet gikk gjennom en turbulent periode med flere statskupp. I 1979 tok Saddam Hussein over ledelsen av Baath-partiet og var landets diktator fram til 2003. Irak var fra 1980 til 1988 i krig med Iran, og forsøkte i 1991 å invadere Kuwait. I 2003 invaderte amerikanske og britiske styrker Irak under påskuddet av at landet produserte masseødeleggelsesvåpen. Saddam Hussein ble styrtet, og USA ble værende med soldatene.




kilder:
http://www.globalis.no/Land/Irak

http://ndla.no/nb/fagstoff/1476

1 kommentar:

  1. Dere har laget et godt innlegg om situasjonen i Irak. Det er fint at dere kommer med egne forslag og vurdering av konflikten. Det ser ut som om dere har lært mye.

    Dere er litt upresise i framstillinga av konflikten, og den går litt kort tilbake i tid. Dette er et område med mange og lange konflikter, som går langt tilbake. Videre: det er forhåpentligvis en overdrivelse av tusner omkommer i krigen hver dag...

    SvarSlett